Érdekességek a fehérneműk világából

Érdekességek a fehérneműk világából

Érdekes trend a múltból: a gatyapőc története

2017. január 28. - boxeralso.hu
Azt hiszed, hogy a mostani alsógatya-divat extrém és túlzó? Pedig a múltban voltak sokkal izgalmasabb trendek is. Ma visszautazunk az időben és egy rég elfeledett, igen férfias ruhadarabnak járunk utána: megnézzük, mikor és mire volt jó a gatyapőc!

 

gatyapoc.jpg

 

Amikor kitaláltuk, hogy ennek a bejegyzésnek miről is kellene szólnia, már maga a szó is értelmetlenül hallatszott. Annyira, hogy sokáig nem is gatyapőc, hanem gatyapörc került a keresőbe, amikor megpróbáltunk utána járni a dolognak. Lehet, hogy cikkírás előtt ebédelni kellett volna? Szerencsére hamar rájöttünk, hogy ennek a kiegészítőnek semmi köze nincs a kisütött szalonnához – annál inkább köze van a hiúsághoz és a megtévesztéshez.

Mi az a gatyapőc?

A gatyapőc akkor született, amikor még a nadrágok szabása nem volt ilyen modern. Az egyenes vonalú szárak, különösen a páncélok, nem tértek ki sem a hátsó, sem az első domborulatokra, ezért ezeket külön kellett „becsomagolni”.
A népies nevén töktakaróként illetett eszköz egy speciális, félgömb alakú „tok” volt, egyfajta szuszpenzor, ami a nemesebb szervek védelmét szolgálta a csatákban és párbajok során. Később egyre inkább díszítő funkciót kapott: a feladat változásával változtak a méretek és színek is. Eleinte csak a szükséges méretben készültek, és semmi kirívó nem volt bennük, ám később rájöttek, hogy a méret a lényeg, és a nagyobb, tiritarka gatyapőccel ígéretesebb tartalmat sejtethetnek. Rómeó és Júlia idején a gatyapőc már sokszor halcsonttal merevített, komoly szerkezet volt, amit egyes férfiak annyira a figyelemfelkeltés eszközének használták, hogy semmilyen szintű harmonizációt nem alkalmaztak a nadrágjuk, vagy harisnyájuk, illetve a pőcük között. Megesett, hogy más anyagot, illetve más, teljesen elütő színt használtak, ezzel tovább hangsúlyozva a dolgot.

spartai_gladiator_600x550.jpg

Ha nagyon egyszerűen akarjuk elmagyarázni a dolgot, akkor azt mondanánk, hogy képzeld magad elé Supermant. Neki is az altestét. Igaz, ő a fecskéjét hordja a nadrágja felett, és nem a gatyapőcét, azért mégis hasonló a látvány és ugyan az a funkció: a figyelem összpontosítása bizonyos testrészre. Igen, jóra gondolsz: arra a bizonyos testrészre, amit titkon vagy nyíltan, de minden férfi szeretne a szebbik nem figyelmébe ajánlani.

Modern gatyapőcök

Mostanság már nem találkozunk túl sokat ilyen ruhadarabbal, sokan nem is hallottak róla. Pedig a "pőc" nem egészen ment ki a divatból: gondolj csak a 80-as, 90-es évek metál-zenekaraira, ahol a nadrágok szabása bizony olykor-olykor a régi töktakarót idézte. A régi idők koncertjeit megnézve több énekest, frontembert is láthatunk, akiknél úgy volt kialakítva a "pőc", mint egy hatalmas altesti vért, ami történetesen sárkányt, koponyát, vagy más szörnyet formáz.

Emlékszel a cowboy-filmekre, ahol a főhős a nadrágjára egy bőrből készült nadrágféleséget húzott? Itt ugyan elsősorban a ruhadarab védelme volt a fő funkció, de nem lehet elsiklani a jelenség felett, hogy ez az extra kiemelte az alatta található tartalmat.
Bár konkrét pőcöt nem viseltek, de a (nőkre gyakorolt) hatás hasonló volt.

cowboy-600x900.jpg

 

És egyértelműen a gatyapőc utódainak számítanak azok a modern, push up hatású alsónadrágok, boxerek, amiknek az a célja, hogy kívánatosabbnak, egyszersmint nagyobbnak tüntessék fel a bennük található tartalmat.

Gatyapőc a koronaékszerek védelmében

Ahogy a múltban, úgy a jelenben sem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy ez puszta divathóbort csupán: néhány éve az Afganisztánban szolgáló, brit katonáknak „páncélozott” gatyapőcöt fejlesztettek ki. Azért kanyarodott vissza a múltban bevált eszközhöz a brit haderő, mert a földön elrejtett bombákból felszálló repeszdarabok többek között lágyéksérüléseket okoztak a katonáknak. A mai harcosok hálás szívvel gondolhatnak vissza a néhány száz évvel ezelőtti szűk, ülep nélküli nadrágokra és a különálló szárakat összetartó gatyapőcökre: a történelmi divat még ma is biztosítja a brit koronaékszerek védelmét!

Bár gatyapőcöt nem tartunk a kínálatunkban, de ha férfias, figyelemfelkeltő, harcias és szexis alsót keresel, akkor KATTANJ RÁ a terepszínű military-boxer akciónkra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boxeralso.blog.hu/api/trackback/id/tr6712163215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása